engelse vlag nederlandse vlag

Museumdorp Veenhuizen

op weg naar werelderfgoed

In 1818 startte Johannes van den Bosch, een maatschappelijk betrokken generaal, de Maatschappij van Weldadigheid.
De doelstelling van de Maatschappij was om arme gezinnen uit het westen rond het Drentse dorp Vledder, een nieuw bestaan op te laten bouwen en daarmee de steden te ontlasten van werkelozen en bedelaars.

Later werden ook wezen en landlopers overgedragen aan de Maatschappij. Voor hun opvang werd o.a. in Veenhuizen een gesticht gebouwd. Hier werden mannen en vrouwen gescheiden en het verblijf daar was niet vrijwillig.

Veenhuizen werd rond 1859 overgedragen aan het Rijk en benoemd tot Rijkswerkinrichting voor veroordeelde landlopers en bedelaars. In de loop der jaren zijn tienduizenden 'verpleegden' naar Veenhuizen ‘opgezonden’.

Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Veenhuizen steeds meer het karakter van een penitentiaire inrichting. Rondom de gestichten werden woningen voor het personeel gebouwd en tot 1989 was Veenhuizen afgesloten van de buitenwereld. Wie er niks te zoeken had, mocht het dorp niet in.
Een gewoon dorp? Allesbehalve. Naast drie gevangenissen staan er meer dan 100 Rijksmonumenten waaronder het Gevangenismuseum.
Veenhuizen was en is uniek.

Het erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid is genomineerd om in 2018 te worden opgenomen op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. De campagne is in volle gang en onderstaand filmpje is daar een onderdeel van.
Ook is er een informatief boekje uitgegeven dat u via deze link in PDF kunt lezen.